
Hoe verloopt een kerkdienst?
U bent van harte welkom om de kerkdiensten die in onze kerk worden gehouden bij te wonen. Hieronder volgt toelichting op enkele kenmerken voor onze kerkdiensten, ook hoe een kerkdienst normaal gesproken verloopt (liturgie).
- In de hal van de kerk liggen Bijbels die u mag gebruiken in het geval dat u geen Bijbel bij u hebt.
- De psalmen of enkele gezangen die we zingen tijdens de kerkdienst en het gedeelte uit de Bijbel dat we lezen, zijn aangekondigd op de psalmborden die voor in de kerk hangen.
- Tijdens de kerkdienst is er crèche.
- Hebt u als bezoeker aan onze kerk een vraag over de dienst dan mag u die gerust aan iemand stellen.
Liturgie
Wellicht weet u niet goed wat u van een kerkdienst moet verwachten of hoe een kerkdienst verloopt. Hieronder vindt u een liturgie. Die beschrijft de volgorde waarin een kerkdienst altijd verloopt. Er wordt ook uitgelegd wat de bedoeling is van de verschillende onderdelen van de liturgie. We hopen van harte dat we u een keer welkom mogen heten.
-
Inleidend orgelspel
Voordat de kerkdienst echt begint, wordt het orgel bespeeld door één van onze organisten. Dit dient verschillende doelen: het geeft rust onder de kerkbezoekers en het leidt onze gedachten naar de inhoud van de gespeelde psalmen als voorbereiding op de preek.
-
Binnenkomen van de kerkenraad
Een voltallige kerkenraad bestaat uit een predikant, ouderlingen en diakenen. (Momenteel heeft onze gemeente geen predikant; regelmatig hebben we een gastpredikant uit een andere gemeente, of wordt er een preek gelezen.) De kerkenraad heeft als taak om de gemeente te besturen en te leiden. Voorafgaand aan de dienst komen zij samen in de consistorie (hun vaste vergaderruimte). Als de dienst gaat beginnen, komt de kerkenraad de kerk binnen. De ‘ouderling van dienst’ en de predikant (of ouderling) die voorgaat geven elkaar een hand en wensen elkaar “Zegen” toe.
-
Stil gebed
Gelegenheid voor een persoonlijk gebed.
-
Votum en zegen
De voorganger belijdt in een kort gebed afhankelijkheid van de HEERE en vraagt om de zegen van God, daarna spreekt hij in de naam van God de groet uit. In deze groet belooft God dat Hij Zijn zegen wil geven.
-
De openingspsalm
De eerste psalm op het psalmbord wordt gezongen. U kunt de psalmen vinden in uw Bijbel.
-
Lezen van de 10 geboden of de geloofsbelijdenis
Tijdens de morgendienst worden de Tien Geboden voorgelezen. Dit is de Wet die God ons gegeven heeft en die wij als richtlijn voor het leven hebben. U kunt de Tien geboden vinden in het tweede Bijbelboek, genaamd Exodus in het 20e hoofdstuk vers 1 t/m 17. Na het voorlezen van de geboden zingen we een psalm.
-
Schriftlezing
De ouderling leest vervolgens een gedeelte uit de Bijbel. Ook dit te lezen schriftgedeelte staat aangegeven op de borden in de kerk.
-
Gebed
Na de schriftlezing vraagt de voorganger een zegen voor de dienst tijdens het gebed. Hij bidt voor zorgen in de gemeente en dankt God voor al het goede dat Hij ons geeft.
-
Collectezang
Na het gebed zingen we met elkaar een aantal verzen van een psalm. Tijdens het zingen wordt er gecollecteerd. Voorafgaand aan het zingen geeft de voorganger aan voor welke doelen er wordt gecollecteerd. Onder het menu Collecte wordt er nog extra uitleg gegeven.
-
Preek
Tijdens de preek wordt een gedeelte uit de Bijbel uitgelegd. In sommige diensten wordt de Heidelbergse Catechismus behandeld, deze kunt u vinden in uw Bijbel achter de psalmen.
-
Dankgebed
De voorganger dankt God voor Zijn hulp bij het houden van de preek.
-
Mededelingen en slotpsalm
Na het dankgebed volgen de mededelingen en wordt er een slotpsalm gezongen. Als deze psalm is geëindigd gaat iedereen staan.
-
Zegengroet
De Zegen van God wordt over de gemeente uitgesproken
-
Vertrek kerkenraad
-
Uitleidend orgelspel
Als de kerkenraad de kerk heeft verlaten, begint het orgel te spelen. De gemeente verlaat nu de kerk. Er kan nog worden nagepraat en 1 keer per maand is er de mogelijkheid om na de kerkdienst met elkaar Psalmen of geestelijke liederen te zingen.